Jaké výživné látky vám může konopný olej dodat?

Jaké výživné látky vám může konopný olej dodat?

Panenský konopný olej se lisuje za studena ze semínek technického konopí a řadí se k těm nejcennějším olejům rostlinného původu. Je zejména zdrojem nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, jež obsahuje až 80 %. Tyto esenciální mastné kyseliny lidský organismus potřebuje ke správnému fungování, ale neumí si je vytvořit sám. Získáváme je pouze z potravy, proto je konopný olej ideálním doplňkem stravy. Tento olej je dále bohatý na fytosteroly, minerály (jako je vápník, hořčík, selen, draslík, železo) a vitamíny (A, E, D i některé ze skupiny B).

Je pro vás konopný olej vhodný?

Konopný olej mohou používat děti, dospělí, i těhotné ženy.

Konopný olej v kuchyni

Pro svou vysokou výživovou hodnotu je konopný olej cenný zejména jako potravina. Má široké využití zvláště v kuchyni, jež můžete použít místo jiných olejů, např. olivových, slunečnicových, lněných apod. Konopný olej má typickou a výraznou chuť, která je lehce oříšková zemitá, až jemně pálivá. Výhradně se doporučuje pouze pro studenou kuchyní. Výborně chutná v salátech, zálivkách, pomazánkách, přidávat se může i do těst. Využít jej lze i k dochucení hotových jídel. Dopřát si můžete také konopný olej jako samostatný, a to lžičku 1x denně.

Proč konzumovat konopný olej vnitřně?

Konopný olej užívaný vnitřně působí antibakteriálně, regeneračně a zpomaluje procesy stárnutí. Konkrétně:

  • preventivně působí proti kardiovaskulárním chorobám a cukrovce
  • snižuje hladinu cholesterolu a doporučuje se osobám se vysokým krevním tlakem,
  • užívá se při léčbě různých nemocí či zdravotních problémů jako je astma, kašel, epilepsie, menstruační bolesti, nevolnost, anorexie, migréna, nespavost, chronické záněty, revma, artritida,
  • podporuje správnou činnost metabolismu,
  • detoxikuje organismus,
  • zabraňuje svalovým křečím.

Konopný olej v kosmetice

Konopný olej nachází uplatnění také v kosmetice a v masážních přípravcích. Ač se jedná o olej, velmi dobře se vstřebává a po aplikaci není pokožka mastná. Lze s ním mazat pokožku, užívat k vlasovým zábalům, vtírat do nehtových lůžek.

Proč využívat konopný olej k vnějšímu užití?

Co se týče lokálního působení, konopný olej i v tomto případě působí protizánětlivě, regeneračně a antibakteriálně. Harmonizuje stav kožních buněk a vyrovnává pH rovnováhu pokožky. Využívá se:

  • k ošetření a péči o citlivou pleť
  • na ekzémy, atopické ekzémy a lupénku,
  • při léčbě mykóz a plísní,
  • na špatně hojící se rány, napomáhá při popáleninách a bércových vředech,
  • pomáhá léčit mnohé kožní problémy, zejména omezuje akné,
  • omezuje vznik vrásek, zpomaluje stárnutí pokožky a obecně podporuje odolnost pleti,
  • posiluje růst a zdraví nehtů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *